This blog is a guestblog in Dutch to exchange ideas and expertises with my colleague writers of the minor Crossmedia Journalism at the Rotterdam University of Applied Sciences.
Use for English the Google Translate plugin in the footer of this website. Enjoy reading!
Kinetische kunst viert 100 jaar
Kinetische kunst is een unieke kunstvorm, omdat bij deze kunststroom beweging centraal staat. Terwijl je naar meeste kunstmusea gaat en naar een beeld of schilderij staart, is kinetische kunst een andere ervaring omdat het meer interactief is. Dit jaar viert kinetische kunst 100 jaar en om dat te vieren is er vanaf 22 september 2018 tot en met 20 januari 2019 in de Kunsthal Rotterdam de tentoonstelling ‘Actie <-> Reactie’ te vinden van deze kunststroom.
Natisha Engel | 12 november 2018
Met de naam ‘Actie <-> Reactie’ wil Kunsthal Rotterdam het duidelijk maken dat de bezoekers tijdens deze tentoonstelling niet alleen kunnen zien hoe bepaalde kunstwerken in beweging komen, maar dat ze ook mee kunnen doen met sommige stukken. De expositie bevat ongeveer 80 kunstwerken van verschillende artiesten. De expositie is verdeeld in twaalf thema’s, waarin verschillende aspecten van waarneming en ervaring naar voren komen. Licht, beweging, ritme, structuur, vibratie, ruimte, radiatie, immaterialiteit en draaiing zijn allemaal verschillende onderwerpen die tevoorschijn komen tijdens deze tentoonstelling. De kunstwerken zijn bestemd om verschillende zintuigen te prikkelen en door participatie het een unieke ervaring te maken voor de bezoekers.
Geschiedenis
De kinetische kunstbeweging begon vanaf de 20e eeuw. Maar pas na de Tweede Wereldoorlog is kinetische kunst een belangrijk onderdeel geworden van de kunstwereld. Kunst werd op dat moment minder materialistisch en iets werd pas kunst beschouwd als de toeschouwer dat waarneemt of ervaart. Dankzij de tentoonstelling ‘Le Mouvement’ die in Parijs in 1955 heeft plaatsgevonden, ontwikkelde kinetische kunst verder. In de tentoonstelling van Kunsthal Rotterdam worden er zowel oude als nieuwere kunstwerken gedemonstreerd.
Highlights

Aan het begin van de ‘Actie <-> Reactie’ tentoonstelling word je gelijk tot actie gezet. Het kunstwerk ‘Pénétrable de Lyon’ van Jesús Rafael Soto trekt gelijk je aandacht. Dit kunstwerk is een oranje gordijn van buizen waar je doorheen kan lopen. Terwijl je doorheen loopt, voel je alsof je de normale wereld verlaat en een nieuwe binnenstapt. Om je heen vind je verschillende kunstwerken die gelijk je aandacht trekken en weet je als bezoeker niet waar je als eerst heen moet. Bij elk kunstwerk voelt elk bezoeker zich verbonden met het kunstwerk op een of ander manier, omdat elke toeschouwer elk kunstwerk anders ervaart.
Wat ik ook erg bijzonder vond tijdens mijn bezoek, was de ‘Blaues Segel’ van Hans Haacke. Dit kunstwerk is eigenlijk een blauw kleed dat in beweging wordt gebracht door een fan die eronder aanstaat.

Hierdoor maakt het kleed de bewegingen van golven na. Dit stuk was voor mij een highlight van de expositie, omdat het eigenlijk heel simpel is en dit kunstwerk niet veel componenten heeft. Maar door de beweging van golven die Hans had weten te creëren, laat de artiest duidelijk het concept van ‘less is more’ zien.
‘Le Prisme’ van Nicolas Schöffer heeft beweging op een ander manier aangepakt. De kunstenaar debuteerde dit stuk in 1965 voor het eerst en verschijnt opnieuw tijdens de tentoonstelling.

Het werk van Schöffer trekt gelijk je aandacht door de verschillende lichten die er aanwezig zijn. Hij heeft een prisma gemaakt door spiegels in een driehoek te plaatsen en te experimenteren met laser- en lichteffecten. Dit kunstwerk brengt beweging in het licht door je zintuigen van zien aan te tasten en blijf je automatisch een tijdje betoverend naar het werk staren.
Tijdens de tentoonstelling zijn er genoeg kunstwerken die de aandacht van de toeschouwers trekken. Tijdens het bezoeken van de expositie is het belangrijk voor de bezoekers om hun tijd te nemen en elk stuk te appreciëren. Het is makkelijk om je overweldigd te voelen omdat er zoveel om je heen gebeurt. Maar er is geen tijdslimiet of haast bij het bezoeken van deze tentoonstelling. Voor mij was deze expositie echt wat anders dan normaal en hopelijk heb ik jou nieuwsgierig en enthousiast gemaakt om deze kunstroom een kans te geven met de foto’s en de hierboven beschreven highlights.