Profiel | Alexander Pechtold

This blog is a guestblog in Dutch to exchange ideas and expertises with my colleague writers of the minor Crossmedia Journalism at the Rotterdam University of Applied Sciences.
Use for English the Google Translate plugin in the footer of this website. Enjoy reading!

Babette Sutter, 17 november 2018

Afgelopen zaterdag, 6 oktober 2018, heeft Pechtold zijn aftreden als fractievoorzitter van D66 bekendgemaakt. Pechtold had altijd een goed imago in de politiek, tot er een tijd geleden allemaal verhalen naar buiten kwamen over zijn privéleven. Tijd voor een kijkje in zijn leven en politieke carrière.

Privé:

Alexander Pechtold is geboren op 16 december 1965 te Delft.

Pechtold begon als student rechten aan de Universiteit Leiden. Hij heeft deze studie niet afgemaakt, maar is gewisseld naar en afgestudeerd in kunstgeschiedenis en archeologie. Na zijn afstuderen is hij een aantal jaar veilingmeester geweest in Den haag, wat natuurlijk goed aansloot bij zijn studie.

Pechtold woonde met zijn vrouw, twee kinderen en hun kat Lieffie in Wageningen. Inmiddels zijn de twee gescheiden. In zijn vrije tijd trekt hij graag met een bijl het bos in om hout te hakken. ”Heel ontspannen. Het praat ook niet terug, dat hout.” Zegt hij in een interview met Eigen Huis en Tuin.

Hij is dol op katten en heeft een hele muur vol met kattenkunst, allemaal vernoemd naar politici.

In december 2016 bracht Pechtold zijn boek uit, genaamd “Optimist in de Politiek”. Volgens de achterflap gaat het over zijn achtergrond, zijn jeugd en zijn opvoeding. Ook schrijft hij voer zijn ideeën voor de toekomst van de Nederlandse samenleving.

Hij bracht in 2012 al eerder een boek uit: “Henk, Ingrid en Alexander” waarin hij met PVV-kiezers in gesprek gaat.

Politieke loopbaan:

In 1994 werd Pechtold raadslid van D66 in Leiden, de partij waar hij sinds 1989 al lid van was. Drie jaar later, in 1997, werd hij wethouder.

In 2003 werd hij ook burgemeester van Wageningen, waar hij tot op heden woont.

In 2005 werd Pechtold benoemd tot minister van koninkrijksrelaties en bestuurlijke vernieuwing. In 2006, een jaar later, volgde Pechtold Thom de Graaf op als fractievoorzitter en partijleider, wat hij tot deze maand is geweest, bijna 12,5 jaar.

Toen hij net begon kreeg D66 een flinke nederlaag te verduren tijdens de verkiezingen, die hen maar drie zetels opleverde. In de jaren dat Pechtold aan het hoofd heeft gestaan van de partij is deze flink gegroeid. De verkiezingen van 2017 hebben D66 maar liefst 19 zetels opgeleverd: een winst van 7 zetels.

In 2013 was Pechtold bijna burgemeester van Utrecht geweest, aldus hemzelf in een interview met Vrij Nederland. Dit is niet doorgegaan, mede omdat zijn partijgenoten het niet zagen zitten. “Je partij heeft je nodig” waren de woorden die tegen hem werden gezegd.

Schandalen:

Afgelopen jaar was er veel kritiek op Pechtold. Volgens Trouw had hij een appartement in Scheveningen gekregen van een ex-diplomaat uit Canada, maar dit niet gemeld in het geschenkenregister van de Tweede Kamer (Markus, 2018). De waarde van dit appartement bleek maar liefst € 135.000 te zijn. Corruptie was niet te bewijzen, maar dit riep wel verdenkingen op.

Na zijn scheiding kreeg Pechtold een relatie met D66-raadslid Anne Lok. Toen dit uitging, kwam zij met allerlei sappige verhalen over hun relatie. Hij zou haar hebben gedwongen een abortus te plegen. Zelf ontkent hij dit met klem en zegt zich totaal niet in het beeld wat zij van hem heeft geschetst te herkennen, volgens Hart van Nederland.

Aftreden:

Zaterdag 6 oktober heeft Pechtold bekend gemaakt dat hij aftreedt als partijleider van D66. Voor de meesten kwam dit niet als een grote verrassing, er werd al langer over gespeculeerd. Volgens Pechtold zelf speelden de berichten over zijn affaire geen rol bij zijn aftreden. Mark Rutte noemt het vertrek van Pechtold “een groot verlies voor zijn partij en voor de Nederlandse politiek.”.

Leave a Reply